23 October 2013,
 0

De la data de 1 ianuarie 2004 a intrat in vigoare legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. In consecinta, aprecierile conform carora “A.N.A.F. recupereaza retroactiv TVA. Astfel ca ANAF verifica astazi persoane care au declarat realizarea unor venituri care depasesc plafonul de 119.000 RON. Analizand bazele de date s-a constatat ca desi sunt persoane care au depasit plafonul pentru inregistrarea ca platitor TVA nu au depus cerere pentru a fi luat in evidenta, motiv pentru care aceste persoane sunt acum verificate ponderea este mare in randul celor ce declara ca au obtinut aceste venituri din proprietate intelectuala.
Urmare a acestui control contabil efectuat in prezent la aceasta categorie de contribuabili A.N.A.F a constatat urmatoarele:a. activitatea desfasurata de persoanele fizice a fost efectuata in mod independent, astfel ca organele fiscale au procedat/vor proceda la stabilirea eventualelor obligatii fiscale fata de bugetul de stat si/sau la inregistrarea ca platitor de TVA. b. activitatea desfasurata de persoanele fizice reprezinta o activitate dependenta, contractele incheiate nu reflecta realitatea economica, astfel ca  inspectia fiscala se va extinde si la contribuabilii platitori de venit in vederea stabilirii situatiei fiscale reale. Totodata A.N.A.F. precizeaza ca, in anii anteriori, un numar mare de persoane fizice care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala s-au inregistrat in scopuri de TVA si ar fi fost incorect fata de acestea ca ANAF sa nu fi verificat toate persoanele fizice care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

De aceea persoanele care obtin drepturi din proprietate intelectuala ar trebui sa apeleze la o companie de contabilitate Bucuresti sau o firma de servicii contabile Bucuresti pentru a-si remedia greselile din acte.

-->