31 July 2014,
 0

Piata imobiliara in Romania: creste interesul pentru inchirierea spatiilor de birouri

Dupa mai bine de 4 ani de “criza”, in care numarul cererilor din domeniul imobiliar s-a aflat intr-un declin evident, piata incepe sa dea semne de redresare. Astfel, incet dar sigur, creste interesul pentru inchirierea spatiilor de birouri, un trend ce caracterizeaza, mai nou, piata imobiliara in Romania, nu doar cererile de la nivelul capitalei.

Potrivit unui comunicat dat de Alexandru Petrescu, managing partner la Esop Consulting / Corfac International, „Piata inchirierilor de birouri isi pastreaza si in S1 2014 dinamismul observat in ultimii doi ani, ceea ce ne sustine opinia ca increderea managerilor in economia romaneasca inregistreaza un trend ascendent. Speram ca semestrul doi din 2014 sa fie la fel de activ si atat companiile mari cat si companiile medii sa accelereze procesul de relocare in sedii cu o calitate mai buna, deoarece piata ofera solutii competitive in acest moment.”

Mai concret, in prima jumatate a anului 2014, numarul tranzactiilor cu spatii de birouri din Bucuresti a crescut cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Estimarile sunt si ele, in continuare, pozitive, in sensul ca, pana la sfarsitul acestui an, se asteapta o crestere de pana la 15% a spatiilor inchiriate de companiile medii.

Potrivit actantilor pietei, cateva dintre motivele acestui trend ascendent sunt:

  • 1Interesul companiilor mijlocii si mari de a se extinde prin deschiderea de birouri noi in alte zone din tara
  • 2Usurinta cu care departamentele de resurse umane identifica profile de candidati in alte centre decat capitala
  • 3Costurile de operare mai mici pentru centrele situate in afara Bucurestiului
  • 4Cresterea ofertei de spatii de birouri cu conditii de clasa A

Pe scurt, companiile mai mici sunt interesate sa se extinda si in alte orase datorita cheltuielilor mai mici. Companiile mai mari practica aceasta extindere pentru mai multa stabilitate la conditiile pietei – in cazul in care afacerea nu are rezultatele scontate pe o anumita zona, sa poata compensa cu realizarile din alte centre din tara. In timp ce forta de munca este mai ieftina, usurinta cu care sunt gasiti candidati pe anumite profile este si ea avantajoasa. Adaugand la toate acestea gama variata de oferte de spatii de inchiriat la preturi accesibile, se intrunesc practic conditiile pentru dezvoltarea pietei imobiliare la nivel national.

Alte cateva statistici reprezentative pentru aceasta crestere ar fi urmatoarele:

  • 182% din solicitarile companiilor medii au vizat spatii in cladiri de birouri
  • 2Cele mai active companii au fost din domeniile imobiliare si constructii (27%), servicii personale (24%) respectiv servicii profesionale (16%)
  • 3Unele dintre cele mai surprinzatoare expansiuni le-au reprezentat cele ale centrelor educationale si medicale

Ca un ultim aspect important de subliniat, prima jumatate a acestui an a adus nu doar o crestere a cererii de inchirieri imobiliare in general, ci o crestere pronuntata de cereri pentru spatiile cu o suprafata mai mare de 3.000 mp! 44% din totalul solicitarilor au vizat spatii atat de mari, cererea fiind practic dubla fata de anul 2013.

-->