20 August 2014,
 0

Achizitia de noi bunuri este intotdeauna o provocare, mai ales atunci cand se lucreaza cu pachete, nu cu unitati individuale. Asa se face ca orice manager responsabil cu astfel de achizitii trebuie sa ia in considerare, pe langa principalele modalitati de finantare, si posibilitatea de a eficientiza pe cat posibil atat costurile de investitie, cat si beneficiile ce vor rezulta de aici.

Modalitatea de finantare ramane insa aspectul principal, iar cele trei optiuni existente pe piata la ora actuala sunt:

 • 1Achizitia directa
 • 2Leasing-ul financiar
 • 3Leasing-ul operational

Pentru fiecare dintre ele se vor lua in considerare avansul care trebuie achitat, procedurile de inregistrare contabila, taxa perceputa pe profit si, mai ales, costurile globale. Important de precizat insa este faptul ca, dintre acestea, leasing-ul operational este optiunea cu cel mai vizibil trend ascendent, mai ales in sectorul auto. Prin urmare, ne vom concentra in continuare asupra catorva dintre cele mai importante aspecte la acest capitol:

 • 1Ce este leasing-ul operational
 • 2Ce este un broker de leasing
 • 3Ce avantaje deriva din colaborarea cu un broker de leasing
 • 4Care sunt conditiile si tendintele in Romania la ora actuala
 • 5Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru a deveni broker de leasing

Ce este leasing-ul operational?

Pentru a putea intelege particularitatile acestui tip de achizitie, se impune sa cunoastem, inainte de toate, semnificatia procedurii de leasing. Pe scurt, aceasta este o operatiune de natura economica si juridica prin care un finantator ii transmite unui utilizator dreptul de a folosi un bun aflat in proprietatea sa. Operatiunea debuteaza la cererea utilizatorului si este acceptata pe o anumita perioada de timp, stabilita in prealabil si de comun acord, in schimbul unei rate fixe numite si rata de leasing.

Cand perioada prevazuta in contract a expirat, finantatorul are obligatia de a-i permite utilizatorului sa-si exercite dreptul de optiune de a inceta raporturile contractuale, de a prelungi contractul de leasing sau de a cumpara bunul respectiv. Obiectul acestui tip de tranzactii il reprezinta practic bunurile imobile respectiv mobile, de folosinta indelungata, existente in asa-numitul circuit civil.

Prin paragraful anterior am subliniat de fapt particularitatile diferitelor modalitati de achizitie. Astfel, leasing-ul operational este modalitatea prin care clientul (utilizatorul) nu este obligat in niciun fel sa achizitioneze acel produs la sfarsitul perioadei de leasing. Poate, in schimb, sa opteze pentru o prelungire de contract, dar si pentru cumpararea bunului. Aceasta este, practic, si diferenta esentiala dintre leasing-ul operational si cel financiar, in cazul celui din urma clientul fiind obligat sa cumpere bunul la sfarsitul perioadei contractuale, prin achitarea ratei reziduale finale.

Poate parea complicat, dar nu este deloc asa. Pe scurt, acest tip de operatiune consta in inchirierea bunului, rata de leasing achitata lunar incluzand orice eventuale cheltuieli de intretinere sau reparatii. Leasing-ul operational este, daca vreti, o inchiriere pe termen lung, in care clientul nu are, in afara ratei stabilite, nicio alta obligatie financiara.

Acest avantaj este insa contracarat de faptul ca rata perceputa este, in general, mai mare, mai ales in contextul in care nu se solicita niciun avans la semnarea contractului.

Ce este un broker de leasing?

Broker-ul de leasing este practic cel care gestioneaza si intermediaza relatia dintre societatea finantatoare si compania sau persoana care vrea sa inchirieze acel bun. Rolul lui este de a fi la curent cu ofertele furnizorilor de finantare si de a-i identifica pe cei mai competitivi dintre acestia, negociind cu ei in numele clientului.

Bineinteles, pentru a putea fi siguri ca ati identificat un broker care sa va urmareasca interesul, exista cateva aspecte la care trebuie sa fiti atenti. Astfel, acesta trebuie sa fie:

 • 1Independent, sa nu fie legat de niciun producator sau finantator
 • 2Posesor al unui portofoliu larg, tocmai pentru a putea asigura cea mai competitiva cota de piata
 • 3Capabil sa va puna la dispozitie orice marca sau model din clasa de produse solicitata
 • 4Capabil sa ofere gama completa de servicii de leasing: fleet management, gestionare accidente, intretinere, carduri de combustibil,                           de inchiriere pe termen scurt etc.

Ce avantaje deriva din colaborarea cu un broker de leasing?

Exceptand managerii extrem de experimentati, cele mai multe persoane aflate in fata unei astfel de achizitii nu cunosc foarte bine procedura sau detaliile de urmarit. Colaborarea cu un astfel de profesionist are, in consecinta, cateva avantaje majore:

 • 1Economia de timp
 • 2Accesul la cele mai bune oferte de pe piata
 • 3Evitarea birocratiei
 • 4Obtinerea unui raspuns rapid la dosarele de finantare

Un broker de leasing poate facilita prezenta clientului sau in zone la care acesta nu ar fi putut avea acces foarte usor sau despre care nu ar fi avut cunostintele necesare. Acesta poate lucra foarte repede si ofera, pe langa consultanta de leasing propriu-zisa, o serie de alte servicii financiare, cu exceptia asigurarilor (pentru care prevederile legislative sunt ceva mai diferite).

In principiu insa, rolul brokerilor de leasing nu se rezuma la a intermedia o tranzactie. Ei pot fi cea mai eficienta metoda pentru companiile aflate in proces de extindere in zone geografice diferite. In loc sa fie nevoite sa isi deschida propriul birou pentru achizitia bunurilor pe plan local, acestea pot apela la un astfel de broker care sa le suplineasca nu doar costurile operationale, ci si cele de resurse umane!

Care sunt conditiile si tendintele in Romania la ora actuala?

In contextul in care broker-ul este, prin definitie, parte a oricarui sistem finanicar, brokerul de leasing este si el nelipsit de pe acest segment. Serviciile de brokeraj din Romania s-au inscris deja intr-un trend ascendent. Potrivit unui comunicat de presa ASLO, piata de leasing operational din Romania a inregistrat, in primul trimestru al anului 2014, o crestere cu 3.4% raportata la aceeasi perioada a anului 2013.

Astfel, cele aproximativ 2.300 de autovehicule noi inmatriculate in primele trei luni ale anului de catre companiile de leasing operational au contribuit la depasirea pragului anterior de 43.000 de unitati. Procentual, ele reprezinta mai bine de 14% din numarul total al inmatricularilor de autovehicule usoare noi.

Companiile care detin parcuri auto ridica semnificativ numarul acestor solicitari. Astfel se estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, se va depasi pragul de 45.000 de unitati. Cu toate acestea, tot mai multe firme devin perfect constiente ca leasing-ul operational este cea mai eficienta solutie pentru degrevarea de riscuri si responsabilitati, aducand, in acelasi timp, numeroase avantaje fiscale si financiare.

Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru a deveni broker de leasing?

Job-ul unui broker de leasing este extrem de competitiv si adesea rezultatele financiare apar dupa foarte multa munca. Remuneratia consta intr-un pachet salarial de baza, dublat de un bonus progresiv de performanta, in functie de atingerea unor indicatori de performanta specifici.

Cei mai buni candidati sunt considerati absolventii de studii superioare, ideal la un profil economic, de administrare a afacerilor, juridic sau chiar si constructii civile. Profilul unui astfel de profesionist ar trebui sa includa:

 • 1Spirit antreprenorial dezvoltat si abilitati de vanzare respectiv negociere caracteristice unei activitati de office leasing
 • 2Abilitati foarte bune de relationare si comunicare, dar, mai ales, spirit de raspundere
 • 3Capacitatea de a lucra intr-un mediu extrem de dinamic si exigent

In functie de cerintele angajatorului experienta relevanta poate fi necesara sau nu, urmand ca acele cunostinte avansate sa fie deprinse prin practica. Oricum ar fi, intr-un mediu in care te afli in permanenta la mijloc, intre ofertanti si clienti, si in care se vehiculeaza sume foarte mari de bani, atat responsabilitatile cat si beneficiile sunt pe masura!

-->