27 June 2014,
 Off

Daca va doriti o afacere aveti doua variante, cumpararea unei afaceri sau demararea unei afaceri. Insa in ambele variante exista si avantaje si dezavantaje.
In cele ce urmeaza va vom expune cateva dintre avantajele si dezavantaje care va insotesc la oricare dintre varianta aleasa.

Avantajele initierii unei afaceri

Exploatarea oportunitatilor: ideea de afacere poate porni de la inexistenta unui produs sau al unui serviciu.

Costuri reduse: costurile de inceput pot fi relativ reduse, un exemplu ar fi: Steve Jobs si Brandul Apple, a pornit aceasta afacere intr-un garaj sau un alt exemplu ar fi compania Amway.

Flexibilitate: initierea afacerii ii permite antreprenorului sa isi coduca sau sa elaboreze planul exact cum isi doreste.

Alegerea echipei: un alt beneficiu ar fi alegerea membrilor si a echipei.

 

Dezavantajele initierii unei afaceri

Durata de lansare: totul porneste de la 0, astfel durata de lansare poate fi mai indelungata.

Dificultati de finantare: finantarea este una dintre cele mari probleme, conceptul de afacere trebuie sa fie cu o baza extrem de stabila sa putem gasi investori sau banci care sa ne finanteze.

Concurenta si raspunsul negativ al pietei: daca produsul sau serviciul dumneavoastra intra pe o piata concurentiala este necesara o strategie de marketing foarte buna, de asemenea o idee de produs sau serviciu daca nu are cerere nu merita exploatata, insa uneori poate fi ingnorata, de exemplu: Microsoft cand a lansat primele “calculatoare portabile”, intr-un studiu cererea a iesit de 300 de unitati pe an. Microsoft a ingnorat varful iceberg-ului. Azi lumea opteaza mai mult pentru un laptop respectiv tableta decat pentru un calculator de tip desktop. In momentul in care initiezi o afacere va trebui, pe viitor sa te poti adapta la cerintele pietei.

Riscuri: initierea unei afaceri inseamna asumeara unor riscuri, decizii corecte, produs sau serviciu cu cerere mare si un personal calificat.

 

Avantajele preluarii unei afaceri

Continuitatea: preluarea unei afaceri este o optiune foarte buna deorece nu necesita sa puneti bazele organizarii si totodata veti avea o baza de clienti.

Personal calificat: nu trebuie sa cautati oameni calificati in domeniu deoarece ei exista.

Previziune: in functie de rezultatele anterioare se pot estima rezultatele viitoare.

Locatie: de multe ori firmele existente au deja o locatie adecvata ce se poate dovedi esentiala pentru succesul firmei.

Timp de lansare scurt: pentru ca firma este deja functionala nu necesita decat de contractul de vanzare cumparare.

 

Dezavantajele preluarii unei afaceri

Inexistenta ofertei de firme puse la vanzare, de multe ori doar firmele care sunt pe punctul de a da faliment sunt puse la vanzare, aici trebuie sa fim foarte atenti.

Amplasament necorespunzator, vanzarea unei firme se poate datora acestui fapt.

Opozitia personalului: de multe ori exista probleme in cadrul unei firme in momentul in care vine un alt intreprinzator cu stilul lui de administrare si organizare.

Capacitati de productie ineficiente sau invechite.

-->