14 August 2014,
 0

Recrutarea personalului poate fi, intr-o oarecare masura, un proces destul de complicat. Datorita faptului ca aceasta actiune implica diferite costuri, atat pentru angajarea unei persoane, cat si pentru formarea acesteia in asa fel incat sa coincida postului, a face o greseala in acest domeniu poate aduce pierderi substantiale firmei si poate dauna profitului net pentru intregul an.
O consideratie majora in recrutare este angajarea externa (din exterior), dar si promovarea prin intermediul companiei pe care o detineti (recrutarea interna). Exista mai multe avantaje pentru oricare din metodele enumerate.

Recrutarea interna.
O strategie de recrutare interna este caracterizata prin promovarea angajatilor din cadrul firmei, pentru a ocupa posturile ce vor fi disponibile. Multe firme se folosesc de internet pentru a gasi candidatii ideali postului care trebuie ocupat. De exemplu: postarea pe diferite platforme, marketingul prin email, postarea unor articole pe diferite website-uri sau, simplu, social media. Acest tip de recrutare poate fi folosit atat pentru crearea si impartirea unor echipe (temporar) pentru efectuarea unor sarcini ori poate fi folosit pentru schimbari permanente.

Recrutarea externa
Termenul ‘recrutare externa’ face referire la strategia prin care departamentul de resurse umane va cauta, sistematic, persoane din exterior, persoane ce nu au avut tangente sau care nu au lucrat in cadrul acelei companii pana la momentul respectiv. Foarte multe firme folosesc publicitatea prin ziare, prin intermediul site-urilor de joburi ori iau in considerare referintele de la angajatii actuali. Unele companii folosesc, in anumite situatii, agentii de cautari pentru a se ocupa de gasirea candidatului perfect sau pentru gasirea unei persoane care sa se ocupe de o anumita sarcina. Alte firme se folosesc de angajarea unor consultanti pentru cautarea si ‘livrarea’ candidatilor ideali.

Avantaje ale recrutarii interne.
Recrutarea interna are, din start, cateva avantaje. Nu este nevoie sa pierdeti timpul prin formarea angajatilor ori pentru a-i ajuta sa se integreze in echipa. Personalul actual stie exact ce implica un job in cadrul firmei in care activeaza, iar acest lucru va salveaza timp si va scapa de anumite costuri. Rezultatul va fi acela ca, o persoana care deja are tangente cu acea companie, va asimila mult mai repede cunostintele pe care noul job le implica, decat o persoana ce vine din exterior si are nevoie de mai mult timp, atat pentru acomodare, dar si pentru a intelege cum compania ‘functioneaza’. Totodata, oportunitatea de a avansa ofera o motivatie personalului existent.

Avantajele recrutarii externe.
Recrutarea externa, la fel ca si cea interna, are la baza avantaje importante. Fata de cea interna, veti beneficia de idei noi, creativitate, potentiali angajati care nu au fost expusi culturii corporatiei dvs. Intodeauna exista nevoia de a recruta persoane cu idei diferite, caracter diferit, dar totodata bune in domeniul pentru care aplica. Poate aduce companiei sfaturi si sugestii pe care le-a procesat in timp ce lucra la alt angajator, ceea ce face ca firma sa prospere. Exista posibilitatea ca acest tip de recrutare sa conduca la stabilitatea unei echipe, in timp ce aceasta ramane intacta indiferent de faptul ca noul/noii colegi provin din exterior.

-->