14 June 2014,
 Off

Cu totii stim ca: pentru a obtine ceva, in primul rand, avem nevoie de motivatie (un motiv), chiar si atunci cand avem in  subconducere angajati sau o echipa.

De multe ori motivatia e greu de gasit chiar pentru a ne motiva pe noi insine, insa pentru toate acestea exista anumite principii pe care ar trebui sa le costientizam in orice moment.

In cele ce urmeaza va vom evidentia cateva principii si aspecte care va vor ajuta sa va motivati angajatii sau echipa pe care o coordonati.

 

Sedinte speciale cu fiecare angajat

Un bun manager stie intotdeauna ce isi doreste un angajat, cu atat mai mult daca acesta are in programul sau o sedinta in care poate discuta cu fiecare angajat despre dorintele acestuia, astfel evidentiind avansul pe care il poate primi sau avansarea in cariera la un target atins. Un alt rezultat al acestui principiu: il va determina pe angajat sa se simta dator si sa fie cu o constiinta de tipul: “Nu trebuie sa-l dezamagesc pe manager”, aceasta tehnica il va determina sa se simta responsabil.

 

Utilizarea recompenselor

Cu totii am fi multumiti daca cineva ne-ar oferi ceea ce meritam, dar mai mai mult, daca am primi si un bonus pe langa meritul personal, ne-ar mari motivatia de a ne atinge si data viitoare acelasi rezultat. Recompensele banesti pot reprezenta hrana dorintelor angajatului de aceea trebuie sa luam in vedere de fiecare data dorinta si rezultatul obtinut, oferindu-i angajatului o recompensa care sa-l motiveze, chiar mai mult, sa se simta dator fata de bonusul primit.

 

Avansarea in cariera

Pe langa recompensa baneasca, dorinta unui angajat este sa avanseze in cariera, acesta reprezinta un alt motiv important pe care trebuie sa-l luam in vedere.

 

Onoruri

Un model nou de recompensa si recunoastere sunt onorurile.  Gasim foarte multe companii care isi evidentiaza angajatii: cu diplome, certificate de performanta si insigne.

 

Prezentare publica a rezultatului

Este o modalitate foarte buna de a hrani egoul angajatilor, si de aici rezulta un alt principiu:

 

Competitia

Un exemplu foarte bun din ”industria de productie” americana reiese din urmatoarea poveste:  un manager observa ca productia companiei sale scade, avand sarcini pe echipe, in prima zi dupa ce i-a venit ideea, a invitat toti angajatii si in dreptul fiecarei echipe a scris productia realizata, evidentiind acest aspect. A doua zi i-a chemat iar rezultatul era diferit, a treia zi productia crescuse cu 15%.

Competitia este un alt mod de a motiva cresterea productiviatatii angajatilor.

In concluzie, obtii mai multe rezultate daca aplici cateva principii care sa ii motiveze pe angajati, in loc sa fii un sef pe care toti angajatii sa-l urasca.

 

-->