8 August 2014,
 0

S-au facut numeroase studii legate de caracteristicile si personalitatea intreprinzatorului de succes, cel putin in economiile dezvoltate din punct de vedere economic, realizandu-se chiar un portret robot al acestuia: barbat, 25-35 de ani, singurul copil la parinti, absolvent de facultate, parintii detin o afacere, inca de mic copil a inceput sa faca bani, nascut intr-o zona ffavorabila afacerilor. Daca aceste trasaturi se regasesc la o persoana, ea poate deveni un intreprinzator de succes, insa daca aceste trasaturi lipsesc, acest fapt nu constituie un motiv de ingrijorare, deoarece exista foarte multi intreprinzatori care nu au studii superioare, adolescenti, pensionari, oameni nascuti in zone defavorizate etc.

Se poate vorbi mai curand despre existenta unor trasaturi care nu sunt relevante pentru succesul unei afaceri, printre acestea numarandu-se: varsta, sexul, nivelul de educatie, starea civila, religia, domeniul de activitate etc.Totusi se pot pune in evidenta o serie de trasaturi care caracterizeaza intreprinzatorii de succes: dorinta de asumare a riscului, spiritul inovator, disponibilitatea pentru munca si pentru efortul prelungit, increderea in sine, nevoia de implinire etc.

Lista acestor trasaturi ar putea sa continue cu multe altele, precum: perseverenta, controlul propriului destin, sesizarea oportunitatilor, flexibilitatea in gandire, comunicarea eficienta, independenta si promptitudinea deciziei, perseverenta etc. Daca o parte din aceste trasaturi lipsesc, nu inseamna ca este imposibil ca o asemenea persoana sa ajunga un intreprinzator de succes, deoarece aceste lipsuri pot fi compensate sau eliminate prin instruire si autodisciplina.

Plecand de la insusirile intreprinzatorului de succes, pot fi surprnse o serie de competente si capacitati care pot contribui la succesul unei afaceri:

  • 1Competente de comunicare eficienta
  • 2Competente de organizare si conducere
  • 3Competente profesionale
  • 4Competente de gestionare a timpului si a resurselor
  • 5Capacitati empatetice si de control
  • 6Capacitate inovatoare

In concluzie, intreprinzatorul de succes este o persoana care realizeaza o afacere profitabila, un om inzestrat cu o vointa si o motivatie puternica, dar si cu competente profesionale si manageriale. Intreprinzatorul de succes este cel care valorifica permanent spiritul sau de initiativa, lansandu-se permanent in proiecte noi si perseverand in ciuda problemelor sau esecurilor. Mai mult, incurajeaza initiativa angajatilor sai, deleaga responsabilitati, fiind constient ca nu poate excela in toate domeniile.

In realizarea afacerilor de succes se regasesc atat elemente cu caracter general, dar si particular. Se vorbeste despre existenta unor trasaturi care nu sunt relevante pentru succesul afacerii, despre trasaturi care nu se regasesc la intreprinzatorii de succes si despre trasaturi care sunt necesare pentru a garanta succesul intr-o afacere.

-->