24 June 2014,
 Off

Termenul HR deriva din englezescul human resources. Dupa cum sugereaza traducerea, acest departament de resurse umane este responsabil de tot ceea ce contribuie la evolutia unei companii, din perspectiva resurselor umane. Partener strategic redutabil al conducerii unei firme, HR-ul dezvolta strategii de care depinde bunul mers al unei afaceri.

Cateva dintre cele mai importante atributii ale Departamentului de HR includ, dar nu se limiteaza la urmatoarele:

~ gestionarea intregului proces de recrutare de personal
~ instruirea si informarea angajatilor pentru ca acestia sa-si poata desfasura activitatea in cele mai bune conditii
~ analizarea performantelor angajatilor
~ monitorizarea si aplicarea salariilor si altor beneficii la care angajatii sunt indreptatiti
~ comunicarea oricaror schimbari de beneficii, salarii, drepturi si obligatii la locul de munca
~ redactarea si propunerea de planuri privind managementul de personal – expansiuni sau reduceri de personal

Avand in vedere toate aceste aspecte, devine evident faptul ca orice firma, cat de mica, are nevoie de un departament de resurse umane sau macar de sprijin extern in aceasta directie. Atunci cand resursele nu permit finantarea unui departament intern dedicat, atat IMM-urile cat si firmele mici si mijlocii pot si chiar este indicat sa apeleze la servicii de externalizare.

Am depasit de mult pragul in care se vorbea despre avantajul externalizarii HR, tocmai pentru ca astazi nu exista un singur beneficiu la acest capitol, ci din ce in ce mai multe. Drept dovada, in Statele Unite peste 80% dintre companiile private si-au externalizat deja functiile de resurse umane. Cat despre Europa, desi oarecum in urma statelor de peste ocean, si aici trendul este unul vizibil ascendent.

Pentru cei interesati de aceasta perspectiva este important sa precizam ca exista posibilitatea de a externaliza atat functii specifice, activitati de rutina, cat si intregul serviciu de resurse umane. Optiunile sunt, asadar, la fel de numeroase ca si beneficiile.

O analiza sumara pe aceasta tema ne indica cel putin trei avantaje esentiale:

Managementul profesional al riscului – pentru firmele specializate este mult mai usor sa se informeze constant si sa stea la curent cu cele mai noi modificari legislative. In plus, au avantajul unei experiente mult mai vaste decat aceea pe care o poate acumula departamentul intern al companiei, putand aborda mult mai eficient orice problema aparuta.

Reducerea cheltuielilor – diferenta dintre a angaja un profesionist si a contracta un serviciu profesional este mai mult decat evidenta si la capitolul cheltuieli. In plus, atunci cand excluzi un intreg departament din structura companiei tale, dintr-o data esti scutit de costurile de instruire a personalului, dar si de cele pentru asigurarea spatiului, a resurselor fizice si a utilitatilor. Mai putini angajati inseamna mai putine costuri per ansamblu.

Sporirea eficientei – nu doar a angajatilor, care beneficiaza de suport profesional, ci si a managerilor si a conducerii, care va primi rapoarte profesionale, in timp util, si indicatii pretioase despre cum ar trebui sa actioneze, salvand timp si putand pune in aplicare solutii cu rezultate practice imediate.

Fara indoiala, externalizarea acestui departament si a tuturor serviciilor ce tin de el constituie un trend firesc in economia actuala. Din ce in ce mai multe afaceri mici si mijlocii, fortate de imprejurari sau intelegand pur si simplu avantajul externalizarii HR, apeleaza la firmele specializate, luandu-si de pe umeri aceasta povara administrative.

 

-->