8 May 2014,
 Off

Orice negociere este o cadere la comun acord a doua sau mai multe persoane asupra unui schimb de valoare sau o colaborare. Negocierea este una dintre cele mai importante actiuni deoarece prin ea ne vindem un produs, ne vindem o idee sau ne vindem propria experienta sau timpul in schimbul unei sume de bani.

Negocierea in afaceri este putin mai complexa daca dorim cu adevarat sa-l facem pe interlocutor sa accepte oferta sau propunerea noastra. Aici intervin anumite principii, care, daca le stapanim vor aduce rezultate, insa toate aceste principii necesita timp de exercitiu. Teoria de cele mai multe ori, o vom uita in timpul  negocierii, in acele momente ar trebui sa ne amintim de ea si sa incercam sa fim cat mai constienti de existenta ei, chiar daca nu gasim loc de introducere in discutia noastra.

Putem invata anumite expresii pe care sa le folosim din prima zi de exercitiu, acestea il pot face pe interlocutor sa nu aiba de ales decat acea sugestia expresiei, aceste expresii ar trebui sa fie formulate cat mai pozitiv si care sa denote usurinta cu care ar fi obtinute lucrurile sau lucrul pe care dorim sa-l obtinem (de exemplu: puteti fii amabil si sa ma ajutati cu…, introducerea cuvantului amabil ii va crea probleme daca nu se ofera sa ne ajute)

Principiile negocierii

Stabiliti-va exact ceea ce doriti sa obtineti sau sa oferiti. Pentru a obtine un lucru trebuie sa stiti exact ce doriti sa obtineti.

Pregatiti toate argumentele necesare. Argumentele bune sunt cele care il vor face pe interlocutor sa accepte un acord.

Alegeti un mediu favorabil. Mediul in care veti purta discutia trebuie sa fie ales foarte bine, orice distragere va avea o repecursiune asupra discutiei si asupra rezultatelor.

Stabiliti timpul necesar. Stabilirea timpului necesar este un prim pas intr-o negociere, sub presiunea timpului se va observa graba.

Oferiti optiuni viabile.  Oferiti optiuni realiste de beneficiu in cazul unui acord.

Prezentati si optiuni neviabile. Oferiti optiuni care l-ar dezavantaja in cazul in care nu va exista un acord.

Lasati-va partenerul sa gaseasca solutiile. Incercati sa va lasati partenerul sa-si dea seama de ceea ce incercati sa-i sugerati.

Aduceti in discutie specialistii. Intr-o discutie care se lasa cu un acord, e necesar sa aduceti ca dovada specificatii stiintifice, parerea teoreticienilor.

Motivati-va partenerul. Motivati-va partenerul printr-un plan, facandu-l sa viseze, sa-si imagineze realitatea de dupa acord sau achizitionarea produsului.

Formulari pozitive. O formulare pozitiva cu privire la produs la contract sau alt acord se va diferentia foarte mult in ceea ce priveste rezultatele fata de o formulare negativa.

Ascultati. Nevoile si dorintele interlocutorului nu pot fi descoperite fara sa-l ascultati.

Incercati o discutie. Pe langa discutia pe care o purtati despre produs, contract sau alt acord, incercati sa discutati si alte lucruri (familie, societate, sport, sanatate, etc).

Ghiciti tipul personalitatii. Descoperirea nevoilor, pasiunilor si a obiceiurilor va va conferi o imagine a timpului de personalitate, incercati sa fiti constient de acest lucru.

Inspirati incredere. Increderea este baza unui acord de lunga durata, fara acest principiu multe dintre negocieri sunt purtate degeaba si nu aduc rezultate.

Dati-i partenerului senzatia ca a invins. Nimic nu este mai bun decat impresia pe care o lasi partenerului sau clientului cu care ai purtat discutia.

Invingeti fara a lasa in urma invinsi. O negociere corecta  nu lasa nici un invins. O negociere corecta va aduce si alte colaborari/vanzari.

-->